Olika faktorer att beakta när du väljer däck

sommardäcken

När du väljer däck är det viktigt att överväga vilken typ av körning och vilken typ av förhållanden du kommer att köra i. Du måste också bestämma om du vill att en uppsättning däck ska användas året runt eller om du har det bra med att byta däck under året för att säkerställa optimal säkerhet och prestanda under året. Det främsta skälet till att människor överväger att byta däck är om du bor i ett område med svåra vintrar där vinterdäck är det bästa alternativet. Vinterdäck är det överlägset bästa valet om du bor i ett område med hårt vinterväder. Oavsett om du väljer dubbfria däck eller dubbdäck är de fortfarande det bästa alternativet för överlägset grepp och dragkraft på snö och is. På snö är de lika bra, medan nageldäcken har en lätt kant på isen jämfört med dess dubbfria alternativ.

Några andra saker att tänka på när du köper däck är vilken typ av körning du kommer att göra, vilken typ av bil du kör, vilken typ av väderförhållanden du kommer att köra i och sist men inte minst din budget. Självklart om du har en högpresterande bil bör du undersöka några högkvalitativa däck med lämpligt hastighetsvärde något som indikerar den högsta säkraste hastigheten som däcket kan köras. Vanligtvis är detta hastighetsvärde långt över den lagliga hastighetsgränsen men det betyder inte att ett högre hastighetsvärde inte är nödvändigt. Vanligtvis har däcken med högre hastighetsgrad högre hanteringsnivåer och kurvtagning, något som uppenbarligen gör bilens handtag bättre. Du bör försöka undvika att köpa billigare däck av låg kvalitet, eftersom de är mindre säkra och är dyrare eftersom du använder dem på grund av högre bränsleförbrukning och högre slitage som kräver oftare byte. Om du har en elbil eller hybrid måste du se till att däcken rekommenderas för detta bruk. Det är viktigt att få däck med låg rullmotstånd eftersom däcken har mindre slitage och håller längre, vilket är perfekt för elbilar.

Du kan också tänka på om du vill få sommardäcken, allväderdäck eller dedikerade vinterdäcken. Och om det beslutet inte var tillräckligt komplicerat finns det också valet mellan dubbade eller dubbfria vinterdäck. I allmänhet, där du bor kommer att diktera vilken typ av däck du kommer att behöva för om du bor i ett område med svåra vintrar och inte vill byta däck till vinterdäck på vintern, skulle ditt enda andra alternativ vara allväderdäck. Anledningen till detta är att alla väderdäck är märkta med den tre-toppiga bergssnöflingasymbolen, liksom vinterdäck, vilket indikerar då att de har uppfyllt de erforderliga prestandakriterierna och kan säkert användas under vinterförhållanden. Å andra sidan, om du bor i ett område utan verklig vintersäsong, kan du investera i sommardäck för hela året.

Om du behöver hjälp med att välja rätt däck till dig, besök www.nokiantyres.se

Scroll to Top